Part 2a Remediation Poole

VertaseFLI was employed by Poole Borough Council to undertake remediation and reinstatement works in 6No residential gardens. Due to the historic use of the area as a tip / landfill, the gardens were contaminated with lead, zinc and Benzo[a]pyrene.
 
The properties remained occupied throughout the works, and the residents required access to their properties at all times. The 5No back gardens were accessed through fence panels or small walls, which were reinstated to original lines and levels. The 1No front garden which ran adjacent to the pavement was securely fenced off from the public for the duration of the works.

Project Details

Client

Borough of Poole Council

Location

Creekmore, Poole

Project Value

£95,000

Duration

4 weeks

Services Provided

Excavation, pathway break, reinstatement, classification of excavated soils, ambient air monitoring, garden lanscaping

Further Information

VertaseFLI was required to excavate contaminated soils to 600mm below ground level in order to remove the ongoing risk of contamination to the residents and future garden users. All garden furniture, ornaments and materials required for reinstatement were stored in a secure compound for the duration of the works, and plants temporarily removed and re-potted.
 
A Cable Avoidance Tool and service drawings of each garden were used to identify any services, where located these were hand-dug to avoid damage. A high visibility, permeable geotextile membrane was installed at the base of the excavation to act as a barrier between the underlying contaminated soils and the overlying reinstated clean pathway break.
 
Reinstatement works included the import and placement of a 600mm pathway break comprising subsoil and topsoil to the original ground level. All imported materials were subject to extensive chemical testing and compared to import validation criteria to ensure suitability for use during reinstatement works. Following placement, soils were compacted, fresh turf was imported and laid and the garden re-landscaped to the original design.
 
VertaseFLI maintained close liaison with the residents and local council to ensure minimum disruption was caused during the works. 

PDF Download